Makovník

Makovník

pečeme:
25-30 minut

počet porcí:
8 porcí

energie:
930 KJ/porce

M ák je neuvěřitelně bohatý na vápník, který je nepostradatelný například pro kosti. Je také zdroj manganu, hořčíku, fosforu, vitaminu E a vitaminů skupiny B. Obsahuje nezanedbatelné množství bílkovin a zdravých rostlinných tuků.

Udělejte si nutričně hodnotný makovník, plný bílkovin a vlákniny, zasytí Vás na dlouhou dobu.

NUTRIČNÍ HODNOTY 1 PORCE
  • bílkoviny 13 g
  • sacharidy 19 g
  • tuky 13 g
INGREDIENCE:
  • ½ hrnku máku (cca 100 g)
  • mléko 150 ml
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 150 ml jogurtu 4 velké lžíce
  • 140 g špaldové nebo jiné celozrnné mouky
  • stévie 2 lžíce
  • 3  vejce
  • 1,5 odměrky proteinového prášku
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • kypřící prášek do pečiva
POSTUP:

Mák nameleme v mlýnku. Krátce ho povaříme v troše mléka a přidáme rovnou rum a rozinky. Rozdělíme vejce na žloutky a na bílky. Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme na sníh. Žloutky mixujeme se stevií a olejem asi 3 minuty. Pak smícháme mák se žloutky a jogurtem. Do této směsi pomalu přimícháváme mouku s kypřícím práškem a proteinem. Na závěr pomalu vmícháme sníh z bílků.

Nalijeme do menší formy vyložené pečícím papírem nebo teflonem. Pečeme asi 30 minut na 180 °C.